Kluski leniwe dla dzieci: bezglutenowe – przepis

Do przygotowania bezglutenowych leniwych pierogów użyjemy:

  • pół kg twarogu półtłustego
  • 3 jaja
  • odrobina soli
  • szklanka mąki – pszennej lub bezglutenowej (np. mieszanki Schar)

kluski leniwe

 

Jak przygotować leniwe kluski dla dzieci?

Drewnianą łyżką lub pałką ucieramy żółtka z twarogiem, białka ubijamy mikserem z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, delikatnie uklepujemy i tniemy ciasto na pierogi po skosie.




Kluski leniwe gotujemy porcjami w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

Podajemy polane roztopionym masłem, posypane cukrem, bułką tartą lub polane jogurtem.

kluski leniwe przepis

 

Podsumowanie
recipe image
Potrawa
Kluski leniwe bezglutenowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Post Author: Paulina

3 thoughts on “Kluski leniwe dla dzieci: bezglutenowe – przepis

    Kaśka

    (14-03-2017 - 09:42)

    Mmmmm moje ulubione!

    reniafer877

    (14-03-2017 - 13:37)

    ale bym zjadła – chyba zrobię

    Alicja

    (16-03-2017 - 12:46)

    Moja córka je uwielbia, i chętnie mi pomaga przy wyrabianiu ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *