Kto nie lubi frytek?
Wiemy, że te w tradycyjnym wykonaniu są niezdrowe dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na ich zdrowszą wersję z marchewek:)
Co jest potrzebne do przygotowania marchewkowych frytek?
- 1 kg marchwi
- łyżka oliwy lub ulubionego oleju
- tymianek
- papryka mielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania marchewkowych frytek:
Marchewkę podgotowujemy (ok. 5 min), następnie odcedzamy i kroimy w słupki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Marchewkę wrzucamy do miski, doprawiamy i polewamy olejem lub oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia- tak, aby kawałki nie przylegały do siebie. Pieczemy ok. pół godziny- w połowie czasu marchewki delikatnie odwracamy, włączamy termoobieg i obniżamy temperaturę do 175 stopni.
Gotowe!
![recipe image](http://123madrzyrodzice.pl/wp-content/uploads/2017/03/4273376613_4cefc9fa10_b.jpg)
![1star](https://123madrzyrodzice.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://123madrzyrodzice.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://123madrzyrodzice.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://123madrzyrodzice.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://123madrzyrodzice.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
3 thoughts on “Marchewkowe frytki: przepis”
monia
(14-03-2017 - 09:41)Można też zrobić pyszne frytki z batatów.
mama Antka
(20-03-2017 - 12:43)trzeba spróbować, wydaje się proste
Amelia Kama
(20-03-2017 - 12:44)ja kiedys robiłam ale sie spaliły