Kto nie lubi frytek?
Wiemy, że te w tradycyjnym wykonaniu są niezdrowe dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na ich zdrowszą wersję z marchewek:)
Co jest potrzebne do przygotowania marchewkowych frytek?
- 1 kg marchwi
- łyżka oliwy lub ulubionego oleju
- tymianek
- papryka mielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania marchewkowych frytek:
Marchewkę podgotowujemy (ok. 5 min), następnie odcedzamy i kroimy w słupki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Marchewkę wrzucamy do miski, doprawiamy i polewamy olejem lub oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia- tak, aby kawałki nie przylegały do siebie. Pieczemy ok. pół godziny- w połowie czasu marchewki delikatnie odwracamy, włączamy termoobieg i obniżamy temperaturę do 175 stopni.
Gotowe!
3 thoughts on “Marchewkowe frytki: przepis”
monia
(14-03-2017 - 09:41)Można też zrobić pyszne frytki z batatów.
mama Antka
(20-03-2017 - 12:43)trzeba spróbować, wydaje się proste
Amelia Kama
(20-03-2017 - 12:44)ja kiedys robiłam ale sie spaliły