Do przygotowania bezglutenowych leniwych pierogów użyjemy:
- pół kg twarogu półtłustego
- 3 jaja
- odrobina soli
- szklanka mąki – pszennej lub bezglutenowej (np. mieszanki Schar)
Jak przygotować leniwe kluski dla dzieci?
Drewnianą łyżką lub pałką ucieramy żółtka z twarogiem, białka ubijamy mikserem z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, delikatnie uklepujemy i tniemy ciasto na pierogi po skosie.
Kluski leniwe gotujemy porcjami w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masłem, posypane cukrem, bułką tartą lub polane jogurtem.
3 thoughts on “Kluski leniwe dla dzieci: bezglutenowe – przepis”
Kaśka
(14-03-2017 - 09:42)Mmmmm moje ulubione!
reniafer877
(14-03-2017 - 13:37)ale bym zjadła – chyba zrobię
Alicja
(16-03-2017 - 12:46)Moja córka je uwielbia, i chętnie mi pomaga przy wyrabianiu ciasta.