Co jeść podczas karmienia piersią? Dieta matki karmiącej

Z tym, co jeść podczas karmienia piersią, do dziś związane jest wiele mitów. W poniższym artykule zajmiemy się więc ich obalaniem i skupimy się na tym, jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej oraz czym powinna być motywowana. Nie wszystkie z nas muszą wystrzegać się słodkości, ale i żadnej z nas nie są one zalecane. O sztuce zdrowego rozsądku i trosce wkładanej w swoje żywienie.




Czy dieta matki karmiącej ma wpływ na laktację
Zacznijmy od tego, czy jest określona grupa pokarmów, które wpływałyby na laktację i decydowały o jej zwiększeniu. Według przeprowadzonych badań nawet mleko tych kobiet, które nie dostarczały odpowiedniej liczby składników odżywczych, było w stanie pokryć zapotrzebowanie dziecka (o ile dziecko karmione było wystarczająco często). W przypadku braku wystarczającej ilości spożytych pokarmów do produkcji mleka wykorzystywane są rezerwy z organizmu matki. Wniosek nasuwa się więc prosty: dieta matki karmiącej ma dbać przede wszystkim o jej zdrowie. Te z kolei przełoży się na zdrowie maluszka. O ilości mleka decyduje zaś nie dieta matki karmiącej, a ssanie dziecka.
Jak i co jeść podczas karmienia piersią
Zalecana przez lekarzy jest przede wszystkim zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Moglibyśmy zalecić ją także tej kobiecie, która nie karmi, lecz chce zadbać o siebie. To, mówiąc krótko, najlepsza z możliwych diet. Decydując o tym, jak i co jeść podczas karmienia piersią, warto opierać się o zasady zdrowego żywienia opracowane przez prof. Stanisława Bergera, założyciela Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w SGGW. Znane są pod nazwą zasady 6 „U”. Świetne odzwierciedlają to, czym posiłkować się mogą młode mamy przy tworzeniu swojego jadłospisu:
Urozmaicenie
Prof. Stanisław Berger zwraca uwagę na różnorodność spożywanych pokarmów, która pozwoli uniknąć niedoborów. Przy tym zaleca nawet 60 różnych produktów w ciągu tygodnia. Wybierając te jak najmniej przetworzone i świeże, mamy pewność dostarczania organizmowi wielu niezbędnych w trakcie karmieni pierwiastków, np. wapnia oraz żelaza.
Umiarkowanie
Znane już powiedzenie „jemy dla dwojga, nigdy za dwoje” ma tutaj swoje odbicie. W porównaniu z na co dzień spożywaną liczbą kalorii w trakcie karmienia piersią powinna ona wzrosnąć o około 500 kcal w początkowym półroczu karmienia.
Uregulowanie
Spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu pozwoli nam uniknąć podjadania między posiłkami, a przy tym poprawi przemianę materii i pozwoli uniknąć odkładania tkanki tłuszczowej. Zaleca się około 4-5 posiłków w ciągu dnia oraz regularne picie wody.
Uprawianie
Mowa oczywiście o sporcie. Warto poświęcić przynajmniej 30 minut dziennie na aktywność fizyczną, np. spacer z dzieckiem lub zestaw ćwiczeń wykonywanych w domu w czasie, kiedy ono śpi. To dodatkowa motywacja do tego, by zacząć ćwiczyć, jeśli obiecywałyśmy to sobie w trakcie ciąży.
Unikanie
Najważniejszy jest brak alkoholu oraz papierosów w diecie kobiety karmiącej. Warto jednak wziąć pod uwagę zasady zdrowego żywienia oraz unikać także przetworzonej i niezdrowej żywności. Nie zaleca się także „pustych kalorii”, które nie mają dla nas żadnej wartości, np. słodyczy. Czasem mamy na nie po prostu ochotę, dlatego można zrobić wyjątek. Ten jednak nie powinien stać się regułą.
Uśmiechnij się!
Więcej radości to mniej stresu, a przez to również więcej zdrowia!
Co jeść podczas karmienia piersią?
Znamy już odpowiedzieć na pytanie „jak”, teraz czas na to, co jeść podczas karmienia piersią. Podstawą codziennego jadłospisu powinny być więc: świeże owoce i warzywa, najlepiej pochodzące ze sprawdzonych źródeł i sezonowe, pełnoziarniste zboża (w tym różnego rodzaju kasze oraz produkty wykonane ze zbóż: makaron, chleb), białka roślinne (ciecierzyca, soczewica) oraz zwierzęce (nabiał, jaja, ryby, drób) i tłuszcze (najlepiej roślinnego pochodzenia i nierafinowane).
Czego nie można w trakcie karmienia piersią
Zdarza się, że w trakcie karmienia piersią kobiety unikają danych pokarmów, co wynikać może z diagnozowanej alergii u dziecka. W takich przypadkach konieczna może być dodatkowa suplementacja. W pozostałych przypadkach wiemy już, że podstawą diety kobiety karmiącej jest różnorodność pokarmów, bo to ona pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednak ze względu na szkodliwość pewnych pokarmów lub ich bezwartościowość, zaleca się ich unikanie. Mowa o alkoholu i papierosach, smażonych produktach, surowych rybach, jajach lub mięsie (ryzyko zatrucia pokarmowego), słodkich i słonych przekąskach („puste kalorie”), ostrych potrawach oraz zbyt dużej ilości mocnej herbaty i kawy.
Prawdą jest, że alergeny przedostają się ze spożywanego przez matkę jedzenia do mleka, jednak bez stwierdzonych przez lekarzy alergii nie ma przeciwskazań do spożywania danych produktów. Dlatego w odstawianiu czegokolwiek na własną rękę należy być szczególnie ostrożnym, by nie doprowadzić do niedoborów określonych składników odżywczych. W przypadku kawy wiemy również, że kofeina także może powodować pobudzenie u dziecka, dlatego nie powinniśmy jej nadużywać.

Summary
Co jeść podczas karmienia piersią? Dieta matki karmiącej
Article Name
Co jeść podczas karmienia piersią? Dieta matki karmiącej
Description
Jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej oraz czym powinna być motywowana? Które składniki odżywcze są niezbędne dla karmiącej matki a których powinnaś unikać? Rozprawiamy się z mitami na temat posiłków w czasie karmienia piersią! 123 mądrzyrodzice, zapraszamy!
Author
Publisher Name
123 Mądrzy Rodzice
Publisher Logo

Post Author: Kamila Wojcik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *