Okazuje się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze słodyczy. Wielu rodziców często poddaje się w walce o skłonienie malucha do pozbawionych chemii i cukru posiłków, kiedy tylko oczom dzieci ukażą się uginające się w sklepach od batoników i ciasteczek półki. Jeśli do tej pory, trudno było Wam znaleźć zdrową alternatywę, która przekonałaby pociechy, to koniecznie przetestujcie nasze przepisy na zdrowe słodycze dla dzieci – pyszne i łatwe w wykonaniu!
Kulki mocy jako przepis na zdrowe słodycze
Słyszeliście już o kulkach mocy? Wyglądem (a nawet i smakiem!) przypominają czekoladki w bombonierce. Do ich wykonania użyć możemy wielu różnych składników, a ich wybór zależy od naszych preferencji smakowych. Są proste w wykonaniu, a w większości wersji nie wymagają ani gotowania, ani pieczenia. Do ich przygotowywania włączyć możemy dzieci, również te bardzo małe, czyniąc z ich formowania świetną zabawę.
Jeden z przepisów na kulki mocy dla dzieci:
Suszone owoce (np. morele, śliwki lub figi) zamocz w gorącej wodzie razem z daktylami. Trzymaj tak około 30-60 minut, a następnie odsącz. W międzyczasie możesz zająć się orzechami. Ich wybór należy do Ciebie. Jeśli nie wiesz, jakie wybrać, na początek możesz użyć orzeszków ziemnych. Orzechy delikatnie prażymy na pozbawionej tłuszczu patelni, a następnie blendujemy.
Kiedy już owoce są gotowe, mieszamy je w garnku razem z ugotowaną kaszą jaglaną za pomocą blendera. Pożądany efekt to klejąca masa, z której będzie można ulepić nasze kulki mocy. Na koniec warto obtoczyć je dla wiórkami kokosowymi lub pozostałymi okruszkami orzechów. Po przygotowaniu przechowuj słodycze w lodówce.
Potrzebne składniki: około 20 różnych suszonych owoców, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, dwie garści suszonych daktyli, szklanka orzechów, pół szklanki wiórków kokosowych.
Przepis ten jest naprawdę łatwy i szybki. Warto wzbogacać go o różnorodne wersje smakowe, łącząc kulki mocy ze swoimi ulubionymi dodatkami. Część osób jako bazę stosuję fasolę, przemycając w ten sposób do diety dzieci warzywa w sposób zupełnie dla nich niezauważalny. 😉
Przepis na zdrowe ciasteczka dla dzieci
Zdrowe ciasteczka doskonałe będą dla dzieci chodzących do szkoły lub przedszkola. Można spakować je do śniadaniówki, zapobiegając pokusom zakupu słodyczy po drodze. Po co kupować wypełnione cukrem ciastka, kiedy rodzice przygotowali takie pyszności? Samodzielnie robione ciasteczka z poniższego przepisu naprawdę biją rekordy popularności w dziecięcym rankingu i – co ważne – mogą być podawane także młodszym dzieciom.
Przepis na zdrowe ciasteczka dla dzieci:
Tak, jak w przypadku każdych ciastek, tak również tych – potrzebne jest przede wszystkim mleko oraz mąka. My polecamy wybór roślinnego mleka, np. orzechowego, który nada ciasteczkom przyjemnego smaku, lub słonecznikowego wykonanego z ziaren słonecznika. Z kolei zamiast pszennej mąki, zdrowszym rozwiązaniem będzie mąka gryczana lub orkiszowa. Mleko i mąkę łączymy z płatkami owsianymi (lub dowolnymi innymi, np. gryczanymi), bananem, nasionami sezamu oraz siemienia lnianego. Wszystkie składniki wraz z proszkiem do pieczenia wyrabiamy na gładką masę i formujemy w kulki, które następnie wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Potrzebne składniki: szklanka mleka, 3 łyżki mąki, łyżka płatków owsianych (lub innych), banan, łyżka sezamu, łyżka mielonego lub całego siemienia lnianego i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Po pierwszej udanej próbie warto eksperymentować ze smakiem, zmieniając smak mleka roślinnego lub dodając kakao. Jako zdrowy zamiennik polecamy karob, czyli świetnie sprawdzającą się w tej roli mączkę chleba świętojańskiego. Zachęcamy również do zamiany zwykłego mleka na słonecznikowe. Wystarczy pozostawić na noc zalane wodą ziarna słonecznika, a rano odcedzić i zblendować. Dzięki temu uzyskamy intensywny, słonecznikowy smak ciasteczek.
Ciasto bananowe – zdrowe słodycze dla dzieci
Po drobnych słodkościach i ciastkach przyszedł czas na… zdrowe ciasto bananowe! Jest ekspresowe do wykonania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Z pewnością poradzi sobie z nim nawet ten, kto nigdy wcześniej nie miał okazji upiec ciasta. Czego potrzebujemy?
Przepis na ciasto bananowe:
Na początek forma do ciasta. Polecamy te okrągłe, np. tortownice lub formy do tart. Wykładamy je papierem do pieczenia i zabieramy się za robienie masy. Do jej wykonania potrzebne nam będą dojrzałe banany, mąka owsiana, olej kokosowy i opcjonalnie syrop daktylowy. Banany ugniatamy, a następnie mieszamy wraz z mąką, olejem kokosowym i syropem (jeśli lubimy słodkie ciasto) przy zachowaniu szczególnej uwagi – masa powinna być dokładnie wymieszana. Następnie przekładamy ją do przygotowanej wcześniej formy i według naszych upodobań posypujemy karobem, cynamonem lub wanilią. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Potrzebne składniki: cztery banany, 1/4 szklanki syropu, 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki.