paluchy wiedźmy

Paluchy Wiedźmy

Z okazji Halloween upiekliśmy potwornie wyglądające ciasteczka – popularne paluchy wiedźmy.





Do ich przygotowania użyliśmy:

  • 225 masła
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 100 g migdałów
  • odrobina konfitury lub czerwonego dżemu

Zagniatamy składniki jak na ciasto kruche i odkładamy na ok poł godziny do lodówki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta rolując wałeczki grubości palca . Formujemy kostki, nacinamy, a w miejscu paznokcia delikatnie smarujemy konfiturą i układamy migdał.

 

Konfitura będzie udawała krew – wygląda to naprawdę makabrycznie – ale przecież o to w tym wszystkim chodzi. W końcu to Halloween.

Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnii piekarnika na ok 10 -13 minut.

 

Gotowe! Smacznego 🙂

Podsumowanie
recipe image
Potrawa
Paluchy Wiedźmy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Post Author: Paulina

4 thoughts on “Paluchy Wiedźmy

    Roma

    (21-11-2017 - 11:40)

    wyglądają przerażająco

    mARY

    (21-11-2017 - 11:41)

    nie ma co tez zrobimy na karnawał

    orkiszka

    (21-11-2017 - 11:42)

    śmieszne, dzieciaki się pewnie zajadały 🙂

    kara

    (18-09-2018 - 12:18)

    Super przepis, na pewno zrobię na HALLOWEEN :). Córka będzie zachwycona lepieniem takich strasznych paluchów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *