Z okazji Halloween upiekliśmy potwornie wyglądające ciasteczka – popularne paluchy wiedźmy.
Do ich przygotowania użyliśmy:
- 225 masła
- 1 duże jajko
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- laska wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 100 g migdałów
- odrobina konfitury lub czerwonego dżemu
Zagniatamy składniki jak na ciasto kruche i odkładamy na ok poł godziny do lodówki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta rolując wałeczki grubości palca . Formujemy kostki, nacinamy, a w miejscu paznokcia delikatnie smarujemy konfiturą i układamy migdał.
Konfitura będzie udawała krew – wygląda to naprawdę makabrycznie – ale przecież o to w tym wszystkim chodzi. W końcu to Halloween.
Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnii piekarnika na ok 10 -13 minut.
Gotowe! Smacznego 🙂
4 thoughts on “Paluchy Wiedźmy”
Roma
(21-11-2017 - 11:40)wyglądają przerażająco
mARY
(21-11-2017 - 11:41)nie ma co tez zrobimy na karnawał
orkiszka
(21-11-2017 - 11:42)śmieszne, dzieciaki się pewnie zajadały 🙂
kara
(18-09-2018 - 12:18)Super przepis, na pewno zrobię na HALLOWEEN :). Córka będzie zachwycona lepieniem takich strasznych paluchów.