cytrynowa babka wielkanocna

Babka jogurtowo cytrynowa na wielkanoc: przepis

Dziś Hania z tatą pokażą Wam, jak wspaniale upiekli wielkanocną babkę jogurtowo-cytrynową ze swojego ulubionego przepisu!

pieczemy babkę

Do przygotowania babki jogurtowo-cytrynowej potrzebne Wam będą:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę jogurtowo-czekoladową:

  • 7,5 dag białej czekolady
  • 4,5 łyżki jogurtu naturalnego

 

babka jogurtowa




Przygotowanie babki:

Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę (poj. ok. 2,5 l) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Mąkę przesianą przez sitko mieszamy z proszkiem do pieczenia. Umytą i wytartą do sucha cytrynę ścieramy drobno na tarce.

Jaja, cukier wanilinowy i cukier miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 6-7 minut. Następnie dodajemy olej i mieszamy.

Dodajemy jogurt, utartą skórkę cytrynową i mieszamy dalej. Delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem- tylko do połączenia się składników.

Przelewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka).

Studzimy, wyciągamy z foremki i oblewamy polewą.

Smacznego!

babka wielkanocna

Podsumowanie
recipe image
Potrawa
Babka jogurtowo - cytrynowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Post Author: Paulina

1 thoughts on “Babka jogurtowo cytrynowa na wielkanoc: przepis

    Asia

    (15-04-2017 - 17:52)

    Wyglada smakowicie, może w tym roku w końcu uda mi się taka zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *