Dziś Hania z tatą pokażą Wam, jak wspaniale upiekli wielkanocną babkę jogurtowo-cytrynową ze swojego ulubionego przepisu!
Do przygotowania babki jogurtowo-cytrynowej potrzebne Wam będą:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 ml oleju
- 25 dag jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 45 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę jogurtowo-czekoladową:
- 7,5 dag białej czekolady
- 4,5 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie babki:
Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę (poj. ok. 2,5 l) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Mąkę przesianą przez sitko mieszamy z proszkiem do pieczenia. Umytą i wytartą do sucha cytrynę ścieramy drobno na tarce.
Jaja, cukier wanilinowy i cukier miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 6-7 minut. Następnie dodajemy olej i mieszamy.
Dodajemy jogurt, utartą skórkę cytrynową i mieszamy dalej. Delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem- tylko do połączenia się składników.
Przelewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka).
Studzimy, wyciągamy z foremki i oblewamy polewą.
Smacznego!
1 thoughts on “Babka jogurtowo cytrynowa na wielkanoc: przepis”
Asia
(15-04-2017 - 17:52)Wyglada smakowicie, może w tym roku w końcu uda mi się taka zrobić 🙂