Przyszła wiosna – najlepszy moment na drożdżowe bułeczki z cynamonem. Karina wraz z Amelką przygotowały je według swojego ulubionego przepisu:
Czego potrzebujemy do zrobienia ślimaczków
- 25g drożdży
- 250g mąki
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 40g cukru
- 50g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem krok po kroku
- Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ćwierć szklanki letniego mleka.
- Przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką na 15-20 minut.
- Następnie dosypujemy mąkę, odrobinę soli, 4 łyżki cukru, jako stopione masło oraz resztę mleka. Porządnie wyrabiamy ciasto.
- Jeśli będzie się mocno kleić delikatnie podsypujemy mąką. Powinno jednak zostać delikatnie klejące. Przykrywamy i odstawiamy na około 50-60 minut. W między czasie łączymy cukier z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe wałkujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20min w temperaturze 200 stopni.
6 thoughts on “Drożdżowe ślimaczki z cynamonem: przepis”
olka fasolka
(23-03-2017 - 09:45)pycha….zjadłabym:)
Olimpia
(23-03-2017 - 09:46)u mnie to od razu trzeba by zrobić z podwójnej porcji dwadzieścia to zjedliby w 5 minut
Krystyna
(23-03-2017 - 09:46)Ale pysznie wyglądają, muszę je zrobić 🙂
teresa
(18-04-2017 - 11:05)mniaam
teresa
(18-04-2017 - 11:07)pychotki, zrobiłam wczoraj, nie ma po nich sladu
67kika87
(18-04-2017 - 11:08)moja babcia takie robiła, smakowały cudownie!!! muszę zrobić je moim glajdom