Nie wiem jak Wasze dzieci, ale moje uwielbiają ryż – na wszystkie możliwe sposoby, dlatego przemycam w nim wszystko i rybę i warzywa. Właściwie głupio pisać przemycam, bo moje dzieciaki są raczej wszystkożerne.
Tak czy owak, polecam Wam przepis, który nam bardzo smakuje.
Obiad robi się szybko i prosto 🙂
Co będzie Wam potrzebne:
- ryż – ja kupuję sypki – nie mam przekonania do tego w woreczkach
- pomidorki koktajlowe lub śliwkowe
- oliwki
- szparagi
- awokado – najlepiej hass – macie większą pewność , że jest dojrzałe, pyszne i nie zgniłe w środku
- opakowanie wędzonego łososia
- oliwa lub masło klarowane
- bulion – na pewno ryż będzie smaczniejszy jeśli w trakcie gotowanie podlejecie go bulionem, a nie zwykłą wodą
- parmezan – dla łasuchów – wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące – ale według mnie awokado i łosoś są wystarczająco tłuste
- coś do posypania – czarny sezam, czarnuszka, może kolendra , jeśli Wasze dzieci tolerują jej specyficzny smak
- sól
Najpierw na patelni gotuję ryż ( ile go używam ? przykrywam nim patelnię 1 cm warstwą) – dolewając stopniowo wody lub bulionu jeśli akurat dysponujecie, solę – podlewam oliwą lub wkładam łyżkę masła klarowanego, po ok 10 minutach dodaję obrane i pokrojone szparagi, mieszam i wciąż dolewam wody – którą pochłania ryż, na sam koniec dodaję łososia i oliwki i mieszam wszystko delikatnie. Ryż powinien się gotować ok 25 minut – ale w zależności jakiego rodzaju ryżu użyjecie. Kroję awokado i pomidorki. Gdy ryż jest miękki nakładam porcję na głęboki talerz. Dodaję pomidorki i awokado i posypuję sezamem i kolendrą. Gotowe! Smacznego!