Dziś zaproponuję Wam przepis na prosty chleb bezglutenowy. Jest wręcz śmiesznie łatwy do zrobienia i co najważniejsze – nie wymaga długiej listy składników, bo tak naprawdę trzeba kupić tylko kaszę.
Do przygotowania chleba bezglutenowego potrzebne nam będą:
- 500 gram. kaszy gryczanej niepalonej
- 2-3 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody
Jeśli marzą Wam się dodatki, możecie dodać trochę siemienia lnianego lub suszonych owoców, ale proponuję zacząć od przepisu podstawowego.
Zaczynamy!
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, wsypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody – odstawiamy na noc. Można miskę przykryć ściereczką. Rano sprawdzamy poziom wody, jeśli kasza wchłonęła jej dużo – delikatnie podlewamy i zostawiamy na „leżakowanie” przez cały dzień, wieczorem odlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i blendujemy całość. Gotową masę (jeśli zamierzacie dodać siemię lniane czy inne dodatki – to teraz jest na to czas) wlewamy do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika i zostawiamy na noc. Rano nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 50 min do godziny – w zależności od tego, jak bardzo spieczoną skórkę chcecie uzyskać. Gdy chleb bezglutenowy już jest upieczony, pozwalam mu wystygnąć w piekarniku – uchylam drzwiczki, następnie wyciągam go z piekarnika, odwijamy z papieru i gotowe!
Smacznego
4 thoughts on “Najprostszy chleb bezglutenowy: przepis”
Wronka55
(22-06-2017 - 14:07)Hmmm… pysznie wygląda muszę zrobić jeszcze dziś
Córka Grażyny
(22-06-2017 - 14:09)fajny pomysł na pieczywo z kaszy, ciekawe czy faktycznie nie czuć gorzkiego posmaku
Mika
(22-06-2017 - 14:09)Skórka wygląda na chrupiącą….extra
Monika
(22-06-2017 - 14:11)Przekażę przepis mamie