Najprostszy chleb bezglutenowy: przepis

Dziś zaproponuję Wam przepis na prosty chleb bezglutenowy. Jest wręcz śmiesznie łatwy do zrobienia i co najważniejsze – nie wymaga długiej listy składników, bo tak naprawdę trzeba kupić tylko kaszę.

 

Do przygotowania chleba bezglutenowego potrzebne nam będą:

  • 500 gram. kaszy gryczanej niepalonej
  • 2-3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody




Jeśli marzą Wam się dodatki, możecie dodać trochę siemienia lnianego lub suszonych owoców, ale proponuję zacząć od przepisu podstawowego.

Zaczynamy!

Kaszę płuczemy kilkakrotnie, wsypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody – odstawiamy na noc. Można miskę przykryć ściereczką. Rano sprawdzamy poziom wody, jeśli kasza wchłonęła jej dużo – delikatnie podlewamy i zostawiamy na „leżakowanie” przez cały dzień, wieczorem odlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i blendujemy całość. Gotową masę (jeśli zamierzacie dodać siemię lniane czy inne dodatki – to teraz jest na to czas) wlewamy do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika i zostawiamy na noc. Rano nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 50 min do godziny – w zależności od tego, jak bardzo spieczoną skórkę chcecie uzyskać. Gdy chleb bezglutenowy już jest upieczony, pozwalam mu wystygnąć w piekarniku – uchylam drzwiczki, następnie wyciągam go z piekarnika, odwijamy z papieru i gotowe!

Smacznego

Podsumowanie
recipe image
Potrawa
Najprostszy chleb bezglutenowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Post Author: Paulina

4 thoughts on “Najprostszy chleb bezglutenowy: przepis

    Wronka55

    (22-06-2017 - 14:07)

    Hmmm… pysznie wygląda muszę zrobić jeszcze dziś

    Córka Grażyny

    (22-06-2017 - 14:09)

    fajny pomysł na pieczywo z kaszy, ciekawe czy faktycznie nie czuć gorzkiego posmaku

    Mika

    (22-06-2017 - 14:09)

    Skórka wygląda na chrupiącą….extra

    Monika

    (22-06-2017 - 14:11)

    Przekażę przepis mamie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *