proste bułeczki cynamonowe

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem: przepis

Przyszła wiosna – najlepszy moment na drożdżowe bułeczki z cynamonem. Karina wraz z Amelką przygotowały je według swojego ulubionego przepisu:

Czego potrzebujemy do zrobienia ślimaczków

  • 25g drożdży
  • 250g mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 40g cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem krok po kroku




  • Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ćwierć szklanki letniego mleka.
  • Przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką na 15-20 minut.
  • Następnie dosypujemy mąkę, odrobinę soli, 4 łyżki cukru, jako stopione masło oraz resztę mleka. Porządnie wyrabiamy ciasto.
  • Jeśli będzie się mocno kleić delikatnie podsypujemy mąką. Powinno jednak zostać delikatnie klejące. Przykrywamy i odstawiamy na około 50-60 minut. W między czasie łączymy cukier z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe wałkujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 20min w temperaturze 200 stopni.

drożdżowe ślimaczki

Podsumowanie
recipe image
Potrawa
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Post Author: Paulina

6 thoughts on “Drożdżowe ślimaczki z cynamonem: przepis

    olka fasolka

    (23-03-2017 - 09:45)

    pycha….zjadłabym:)

    Olimpia

    (23-03-2017 - 09:46)

    u mnie to od razu trzeba by zrobić z podwójnej porcji dwadzieścia to zjedliby w 5 minut

    Krystyna

    (23-03-2017 - 09:46)

    Ale pysznie wyglądają, muszę je zrobić 🙂

    teresa

    (18-04-2017 - 11:05)

    mniaam

    teresa

    (18-04-2017 - 11:07)

    pychotki, zrobiłam wczoraj, nie ma po nich sladu

    67kika87

    (18-04-2017 - 11:08)

    moja babcia takie robiła, smakowały cudownie!!! muszę zrobić je moim glajdom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *